Akai is een Japanse consumentenelektronicafabrikant die in 1929 is opgericht door Masukichi Akai als Akai Electric Company Ltd.

Het bedrijf fabriceerde bandrecorders, tuners, cassettedecks, versterkers, videorecorders en luidsprekers. De zeezender Radio Veronica gebruikte aan boord van het zendschip Akai-bandrecorders om de programmabanden die in de landstudio in Hilversum waren opgenomen af te spelen.

AKAI was de enige fabrikant die gebruik maakte van Crossfield Recording. 2 opnamekoppen, die tegenover elkaar stonden geplaatst, en waar de band tussendoor liep. Het magnetisch veld was hierdoor veel sterker wat resulteerde in betere opnamekarakteristieken.
Tevens is Akai wereldberoemd geworden door zijn praktisch onverslijtbare (glas-ferriet) GX-koppen.

Het merk Akai wordt gebruikt als merknaam van elektronische apparatuur gefabriceerd door andere bedrijven. In de snelle wereld van consumenten-elektronica is AKAI al decennia lang een bekende speler. Het Japanse merk AKAI heeft een rijke historie gebaseerd op kwaliteit en innovatie. AKAI is een dynamisch merk met een breed assortiment. AKAI betekent “rood” in het Japans. AKAI wordt in de Benelux geïmporteerd door de firma Elmarc uit Ridderkerk.

Tegenwoordig is het hoofdkantoor gevestigd in Singapore en maakt het concern deel uit van Grande Holdings, een Chinees bedrijf in Hongkong gevestigd conglomeraat, dat ook eigenaar is van de voormalige Japanse merken Nakamichi en Sansui.